Solcellepanel: spørsmål og svar

Publisert 13. september 2022
mann i blå t-skjorte monterer solcelleanlegg på tak i strålende solskinn.
SATS PÅ SOL: Solenergi er et fremtidsrettet, strømsparende og miljøvennlig alternativ.

Vurderer du å installere solcelleanlegg hjemme? Her får du svar på de mest stilte spørsmålene på Google.

Høye strømpriser kombinert med rimeligere solcelleanlegg og statlig støtte fra Enova gjør at stadig flere velger å installere solcelleanlegg på hustaket. Samtidig er det mange spørsmål som melder seg i vurderingsfasen.

Her har vi samlet svar på vanlige spørsmål folk har om solcelleanlegg. Les videre, så blir det garantert enklere å ta beslutningen.

  • Hvor kan jeg installere solcellepanel?

    Du kan ha solcellepanel på både huset og hytta. Solcellepanelet monteres som regel på taket, der det er best eksponert for sollys. Hvor mye strøm solcelleanlegget vil produsere avhenger av størrelsen på panelet, himmelretning på fasaden og skygge fra nabohus, bygninger trær og annet.

    Hvis du har en enebolig eller hytte og skal installere solcelleanlegg på taket, er du som regel unntatt søknadsplikt til kommunen.

    Bor du i tomannsbolig eller rekkehus, anbefaler vi å kontakte kommunen for å undersøke eventuell søknadsplikt. Det gjelder også ved installasjon av solcelleanlegg som medfører store endringer på fasaden.

    I Norgeseliten har vi elektroinstallatører og montører som kan solfaget. Vi bruker produkter tilpasset norske forhold og leverer over hele landet.

  • Hvor mye koster et solcelleanlegg?

    Prisen på et solcelleanlegg varierer ut ifra størrelsen på solanlegget og takarealet på boligen din. Bestiller du solcelleanlegg hos en av våre medlemsbedrifter, får du komplette pakker med solcelleanlegg ferdig montert. Totalprisen påvirkes av følgende faktorer:

    Størrelse på anlegget

    Prisen på solcelleanlegget avhenger av hvor mange panel du trenger og totalstørrelsen på ønsket produksjon. En stor enebolig eller flermannsbolig vil naturligvis koste mer enn en liten hytte.

    Hvilken type solceller du velger

    I Norge er det vanlig å velge solcelleplater eller solcelletakstein. Solcelleplater gir størst effekt per kvadratmeter. Solcelletakstein gir noe mindre effekt, og er noe mer tidkrevende å installere, men lar deg til gjengjeld utnytte et større areal.

     

  • Lønner det seg med solcellepanel?

    Det koster å sette opp et solcelleanlegg, men investeringen er lønnsom over tid. Solcellepanel har en forventet levetid på 25 til 40 år, som avhenger av størrelsen på anlegget og hvor i landet du bor. På Sør- og Østlandet regner man med at et solcelleanlegg finansierer seg selv innen 10 til 15 år.

    Kort forklart: Jo høyere strømprisen er, desto kortere blir nedbetalingstiden.

    Det er forventet at tilbakebetalingstiden går ned i årene framover. Det skyldes blant annet at effektiviteten på solcellene øker og at prisen på solcellepanel har sunket betydelig de siste ti årene.

     Så mye kan du spare – en røff beregning:

    Med et installert solcellepanel anlegg som produserer 10 000 kilowattime per år og en strømpris på 1,5 kroner pr kilowatt, sparer du cirka 15 000 kroner i året.

    Et solcelleanlegg på denne størrelsen varierer noe i kostnad og produksjon, etter solforhold og takvinkel.

  • Tåler solcellepanel snø?

    Ja. Solcelleanlegg tåler mye, og norske forhold er godt egnet for produksjon av solenergi. Solceller er faktisk mer effektive i kaldt vær enn varmt vær, og snøen på vinteren gjør at solen reflekteres bedre.

    Installatørene i Norgeseliten tar hensyn til værforhold og gjeldende tabeller for snø- og vind i ditt lokalområde ved prosjektering av anlegget og velger produkter utfra dette.

    Tips: Husk at du må regne med rengjøring av solcelleanlegget. Hvor ofte anlegget bør rengjøres, avhenger blant annet av luftkvaliteten der du bor. Dersom boligen din ligger nær en motorvei eller i en by, bør sannsynligvis anlegget rengjøres oftere enn et solcelleanlegg i landlige omgivelser.

     

     

  • Kan jeg selge strømmen jeg ikke bruker?

    Ja, du kan selge overskuddsstrømmen du produserer med et solcelleanlegg til strømleverandøren din. For å selge overskuddsstrøm, må du ha meldt inn ditt solcelleanlegg via elektroinstallatør. Da blir du automatisk plusskunde hos strømleverandør, som betyr at du både kjøper og selger strøm.

    I periodene du produserer mer strøm enn du bruker, for eksempel på sommeren, vil du ende opp med å få penger igjen på strømregningen.

To gutter lærer om solcellepanel

Installer solcelleanlegg og få Enova-støtte

Enova støtter privatpersoner som installerer solcellepanel hjemme og på hytta. Hvis du produserer din egen strøm med solenergi, kan du motta opptil 47 500 kroner i støtte. Selve installasjonen gir deg 7 500 kroner i støtte, mens resten av støtten avhenger av kapasiteten på anlegget ditt. På nettsiden til Enova finner du en oversikt over hvilke tiltak du kan gjøre som privatperson for å få støtte. Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson, installasjonen må være utført av et registrert firma, og dokumentasjon av kostnader må være i samsvar med norske lover og forskrifter.

Sertifikater